Stanowisko Rady Miasta Puławy z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych-dn. 26.02.2015 r.

„Rodacy! Naród Polski wypowiedział walkę swym wrogom, by ofiarą krwi i życia swego wywalczyć wymarzoną, wolną, niepodległą i niezależną Polskę. Wojna się skończyła!

Polska na podstawie krymskiej konferencji miała być wielka, silna i niezależna. Ale nasz wschodni sąsiad był przezorniejszy w swych nikczemnych zamiarach. Już w 1945 r. wyznaczył nam rząd ze swych sługusów w postaci Bieruta, Osóbki-Morawskiego, Roli-Żymierskiego i wielu innych komunistów. Są to ludzie, którzy jeszcze przed 1939 r. zaprzedali nasz Kraj i Naród Związkowi Sowieckiemu”.

mjr  Zygmunt  Szendzielarz  „Łupaszko”, 1946 r.

Stanowisko Rady Miasta Puławy

z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Począwszy od roku 2011, w dniu 1 marca obchodzimy Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych jako Święto Państwowe. Oddajemy hołd bohaterom Powstania Antykomunistycznego lat 1944 – 1963.

Święto to upamiętnia zamordowanie w 1951 roku, w więzieniu na warszawskim Mokotowie, wybitnych polskich oficerów, członków IV Zarządu Głównego Zrzeszenia Wolność  i Niezawisłość z ppłk Łukaszem Cieplińskim na czele. IV Zarząd WiN był ostatnią ogólnopolską strukturą niepodległościową, wywodzącą się bezpośrednio z Polskiego Państwa Podziemnego i  Armii Krajowej. Ogółem, przez wszystkie organizacje i grupy zbrojne Powstania Antykomunistycznego przewinęło się ok. 120 – 180 tys. ludzi. W bezpośredniej walce poległo ok. 8 – 10 tys. żołnierzy, a ok. 21 tys. zamordowano  w więzieniach i aresztach bezpieki. Ostatnim partyzantem Powstania Antykomunistycznego był sierż. Józef Franczak „Laluś”, zamordowany przez funkcjonariuszy ZOMO i SB w październiku 1963 r. na terenie Lubelszczyzny.

W Narodowym Dniu Pamięci Żołnierzy Wyklętych, Rada Miasta Puławy, doceniając potrzebę wychowania patriotycznego młodego pokolenia, w tym także dekomunizacji przestrzeni publicznej oraz przywrócenia ich nazwisk zbiorowej pamięci, składa hołd tym, którzy w nierównej walce przeciwstawili się bolszewickiemu najeźdźcy, wykorzystującemu do swoich imperialnych celów kolaborantów z szeregów Gwardii Ludowej i Armii Ludowej, następnie Informacji Wojskowej, Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Urzędu Bezpieczeństwa, by mordować polskich patriotów, przygotowując kraj do sowietyzacji.

Czytany 607 razy

Sponsorzy